Interim management: ervaring als het nodig is

Soms heb je als organisatie te maken met een (on)verwachte reorganisatie. Soms moet er een vacature tijdelijk worden ingevuld of een project worden vlot getrokken. Dan heb je snel een passende oplossing nodig. Bij dit soort situaties kan ik een helpende hand bieden en de draad oppakken.

Mijn passie voor de publieke zaak
Ik begon als civiel technicus en heb ik mij het grootste deel van mijn loopbaan ingezet voor de publieke zaak. Ik denk dat je als overheid ten dienste staat van de samenleving. Je kunt beter samen met betrokkenen zoeken naar goede oplossingen. De kracht van de samenleving is soms verrassend groot en inspireert mij enorm om mij in te zetten voor de publieke zaak.

Ervaringen als leidinggevende
Mijn ervaring ligt op allerlei niveaus en met allerlei groepen mensen. Ik wordt vaak gevraagd als er een team moet worden gevormd met respect voor de capaciteiten die er in dat team zijn. Zo ben ik als MT-lid bij de gemeente Oldebroek verantwoordelijk geweest voor een afdeling van 40 personen met een eigen uitvoeringsdienst. Ik was bij deze gemeente ook interim hoofd en manager op projectbasis.

En als ‘bruggenbouwer’
Ook word ik ingezet als bruggenbouwer tussen de organisatie en haar publieksgroepen. Een goed voorbeeld daarvan is een opdracht die ik voor woningcorporatie Woonstede uit Ede uitvoerde. Ik verzorgde in die casus keukentafelgesprekken in een wijk die moet worden gesloopt. Ik moest het slechte nieuws brengen en onderzoeken waar bij de bewoners behoeften lagen. Aan beide kanten moest begrip komen voor de standpunten van de ander.

Als ervaring nodig is
Wanneer een interim managementklus het beste bij mij past? Ik word vaak gevraagd als er snel iemand nodig is met ervaring. Bijvoorbeeld als een leidinggevende plotseling weg gaat. Ik kan mij snel inleven in de organisatie en de vraagstukken die er liggen. Als er een team moet worden gevormd, doe ik dat met respect voor ieders individuele capaciteiten. Opdrachten die me goed liggen zijn vaak op het gebied van overheid, dienstverlening, civiele techniek, leefomgeving en participatie.